SL | EN

informacije: 08 205 4010

Nahajate se tukaj

Novice

17.03.2017 ob 09:30

Fakulteta za turizem uspešna pri prijavi na projekt PKP

Fakulteta za turizem UM je bila v letošnjem študijskem letu uspešna na razpisu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki je namenjen projektnemu delu z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju. Na razpisu Po kreativni poti do znanja 2017 je fakulteta dobila odobren projekt Kakovostna lokalna hrana za večji turizem, ki sta ga prijavila mentorja in koordinatorja doc. dr. Jasna Potočnik Topler in izr. prof. dr. Andrej Lisec. Poleg koordinatorjev v projektu sodeluje še pedagoška mentorica doc. dr. Mateja Colarič Bajc z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in osem študentov (šest jih prihaja s Fakultete za turizem UM: Maja Alif, Marinela Ilić, Franci Vrenko, Jasna Obrez, Monika Kovač in Helena Horvat; dva pa z Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto: Urša Kutnar in Klemen Barbo), vsi skupaj pa sodelujejo s podjetjema Kmečka zadruga Sevnica z. o. o. in Javnim podjetjem Komunala d. o. o. Sevnica ter z delovnima mentorjema, ki prihajata iz omenjenih podjetij, Borutom Florjančičem in Mitjo Udovčem. Delo na projektu lahko traja največ pet mesecev, zato se projektne dejavnosti že intenzivno odvijajo.

Cilj projekta je analizirati, kako kakovostna lokalno pridelana hrana vpliva na turizem. Dejstvo je namreč, da lokalno pridelana kakovostna hrana ne pomeni le boljšega zdravja za ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem. Družbena korist kakovostne lokalne hrane ni le v trajnostni naravnanosti (minimalni ogljični odtis, družbeno odgovorno poslovanje), temveč tudi v prenosu tovrstnih znanj na druga podjetja, ki bi prav tako lahko postala bolj trajnostna. Eden od ključnih konceptov trajnosti je torej tudi povezovanje lokalnih pridelovalcev in turističnih deležnikov, saj se gotovo vsi zavedamo, kako zelo pomembno je, da hrana od njive do krožnika naredi čim krajšo pot, saj le tako ohrani zdravilne snovi. Da je kakovostna hrana izjemno pomembna, se zavedajo tudi deležniki v turizmu in kakovostna hrana postaja nepogrešljiv del trajnostno naravnanega turizma. Hkrati pa lahko povečanje samooskrbe v Sloveniji za 1 % pomeni 1.000 novih delovnih mest, kar pomeni tudi v turizmu. Projekt Po kreativni poti do znanja - Kakovostna lokalna hrana za večji turizem torej analizira, kako kakovostna lokalno pridelana hrana ne pomeni le boljšega zdravja ljudi, ampak tudi spodbudo za turizem, študente pa spodbuja k trajnostnemu ravnanju, razvoju podjetniškega duha, ustvarjanju lastnih start-up podjetij in boljši organizaciji lastnega časa.

Fotografija je bila posneta pred Komunalo Sevnica, kjer je projektna skupina izvedla enega izmed delovnih sestankov, spoznala logistične procese Kmečke Zadruge Sevnica z. o. o. in oskrbo Občine Sevnica s pitno vodo, za katero skrbi Javno podjetje Komunala d. o. o. Sevnica. Na osnovi študija literature so študenti predlagali tudi možne rešitve, kako lokalno hrano vključiti v turistično ponudbo Posavja, ki tudi zaradi dejstva, da aktualna prva dama prihaja iz Sevnice, od koder prihaja tudi večina mentorjev, privablja čedalje več turistov.
 

© 2011 Fakulteta za turizem v Brežicah | Pravno obvestilo | PiškotkiAvtorji: ENKI komunikacije