SL | EN

informacije: 08 205 4010

Nahajate se tukaj

Novice

01.02.2017 ob 10:59

Sejem turizma - Natour Alpe-Adria

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, ki se je lani specializirala v ponudbo zelenega, aktivnega turizma z butično poslovno borzo Natour. Na sejmu Natour Alpe-Adria se od 1. do 4. februarja predstavlja prek 330 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Albanije, Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Nepala, Indije, Jordanije in Tunizije.

V okviru sejma potekajo tudi različni dogodki. Vabimo vas, da se udeležite okrogle mize "Smo turizem ljudje?", ki jo pripravlja Združenje turističnih vodnikov Slovenije. Potekala bo v dvorani Povodni mož, 3. 2. 2017, ob 14. uri. 

V Združenju turističnih vodnikov Slovenije pravijo: "V letošnjem letu se bomo vprašali če smo turizem res ljudje, ali pa nas lahko enakovredno zamenja tehnologija, splet, slabo ali neustrezno izobražen kader… Seveda smo se vodniki odločili za organizacijo omenjene okrogle mize zaradi namere deregulacije vodniškega poklica v predlogu novega ZSRT-1, vendar se na njej ne bomo omejevali le na to, saj smo vodniki del turističnega produkta in opravljamo enega izmed poklicev v turizmu, ki ga vlada želi po novem zakonu (ZSRT-1) deregulirati. Na okrogli mizi bi se osredotočili na turistične delavce, na njihov pomen kot ambasadorje države in kot pomembne predstavnika destinacije – Slovenije."

V pogovoru Okrogle mize bodo poudarili pomen IZOBRAZBE – USPOSOBLJENOSTI in ustreznega ŠOLANJA turističnega delavca, saj smo običajno prvi stik gosta z destinacijo. Sem spadajo vsi turistični delavci: natakarji, receptorji, turistični spremljevalci in seveda vodniki, kot interpretatorji domačega okolja, kulturne in zgodovinske dediščine. Debata bo tekla o tem, ali je slabo izobražen turistični delavec lahko dober predstavnik turistične destinacije. Dejstvo, da država deregulira poklice v turizmu je v nasprotju z gospodarsko strategijo trajnostnega razvoja turizma v Sloveniji. Močno bodo izpostavili vprašanje padca kvalitete, ki ga po mnenju vodnikov deregulacija prinaša in predvsem ali je trg brez regulatorjev res sposoben dvignit kvaliteto storitev, kot trdi zakonodajalec. Pokomentirali bodo tudi izsledke raziskav o vplivu deregulacije v gostinstvu. K pogovoru so povabili predstavnike glavnih dejavnosti, ki sestavljajo celovit turistični produkt.

  • Franc Jezeršek, ustanovitelj in lastnik podjetja Jezeršek d.o.o.
  • Matija Koren, ustanovitelj in lastnik podjetja Koren Sport
  • Iztok Bončina, dolgoletni vodnik, nekdanji predsednik ZTVS, predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev
  • Ljudmila Sinkovič, UP Fakulteta za turistične študije-Turistica, Portorož
  • Mojca Krašovec, direktorica hotelov Sava turizem d.d.  na Bledu

Veseli bodo vaše udeležbe. Prosijo, da svojo prisotnost potrdite do 2. 2. 2017, do 18. ure na  predsednik@slovenija-vodniki.si.

© 2011 Fakulteta za turizem v Brežicah | Pravno obvestilo | PiškotkiAvtorji: ENKI komunikacije