SL | EN

informacije: 08 205 4010

Nahajate se tukaj

Novice

28.06.2016 ob 09:24

Utrinki iz Erasmus izmenjave v Zadru

Tudi za visokošolske učitelje je izjemno pomembno, da si nenehno širimo obzorja in gledamo »čez planke«. Eden od načinov, kako to početi, je izmenjava Erasmus training. Ker me kot jezikoslovko zanima tudi komuniciranje v turizmu in sem veliko dobrega slišala o dosežkih Oddelka za turizem in komunikacijske študije Univerze v Zadru, sem menila, da bi bilo tudi zaradi geografske bližine med našo Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru in zadrskim Oddelkom za turizem in komunikacijske študije smiselno vzpostaviti tesnejše sodelovanje. 

In se je začelo. Najprej nekaj klicev in elektronskih sporočil, podpis pogodb o sodelovanju,  konec maja pa … akcija – izpopolnjevanje na Univerzi v Zadru. Mimogrede, Zadar ni le »naj evropska destinacija 2016« in mesto, v katerem vas pričakata znameniti Pozdrav soncu,  morske orgle in kjer je slavni Alfred Hitchcock opazoval najlepši sončni zahod …  

Zadar je predvsem mesto z bogato zgodovino in arhitekturo, ki je svojo prvo univerzo dobilo že v 14. stoletju, in sicer leta 1396. 

Seveda je tudi festivalsko mesto s pestrim kulturnim utripom, ki se lahko pohvali celo s takšnim glasbenim sestavom, kot je Komorni orkester Zadar. Njihovemu koncertu pod taktirko Ivana Repušića v ambientu Katedrale sv. Anastazije (sv. Stošije) sem prisluhnila tudi sama in bila še posebej navdušena nad izvedbo Mozartove Simfonije Concertante K. 297 v Es­ duru za pihala in orkester.  Čeprav sem dneve preživela za računalnikom, v knjižnici, predavalnicah ali zaradi narave raziskovalnega projekta na terenu, sem skušala čim več izvedeti o hrvaški kulturi in seveda jeziku. Zaradi bližine Hrvaške imamo pogosto občutek, da Hrvaško in hrvaščino tako ali tako poznamo, pa največkrat, žal,  ni tako in so možnosti za nadgradnjo pogostokrat površinskega znanja velike. Ob tem želim predvsem poudariti, da je dodana vrednost vsake izmenjave poleg novega znanja in poznanstev tudi kulturna izmenjava in  da je po svetu - ali pa zgolj pri sosedih - dobro hoditi z odprtimi očmi in ušesi. 

Kar zadeva znanstveno in izobraževalno delo, lahko z veseljem povem, da so me kolegi na Univerzi v Zadru prijazno vključili v projekt, v okviru katerega smo raziskovali Zadar kot turistično destinacijo, ki je tako kot vsa Dalmacija, svojevrsten turistični fenomen, ker so mesto z okolico v zadnjih letih začeli odkrivati turisti iz Azije, ki množično obiskujejo Zadar. V okviru raziskovalnega dela sem intervjuvala veliko tujih turistov in se srečala z nekaterimi vodilnimi na področju turizma v Zadru. 

Veseli me, da sem v okviru svojega gostovanja na Univerzi v Zadru imela priložnost tamkajšnjim sodelavcem in študentom predstaviti dejavnosti matične Fakultete za turizem in Univerze v Mariboru ter možnosti izmenjav. Prav tako smo pripravili načrt prihodnjih možnih sodelovanj. Že novembra tako v Brežicah na naši Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru pričakujemo obisk študentov turizma in profesorjev z Univerze v Zadru v okviru njihove strokovne ekskurzije.

Besedilo in fotografije: doc. dr. Jasna Potočnik Topler

© 2011 Fakulteta za turizem v Brežicah | Pravno obvestilo | PiškotkiAvtorji: ENKI komunikacije